Waarheden geluid DB

Wat is DB geluid (decibel) en hoeveel db heb je nodig
In de feestbranche doen zich veel onwaarheden voor over geluidrestricties, wij zullen je hier meer duidelijkheid geven over de term db, wat dit precies inhoud en wat het ten gevolge zou kunnen hebben voor je feest. Wij adviseren je dit bericht geheel uit te lezen.. tenminste, als je wilt dat je feest ook echt een feestje wordt. Sommige locaties hebben een geluidsvergunning tot 95db en wij  krijgen regelmatig de vraag of dit voldoende is voor een feest met een band of een dj.

db is de eenheid waarin de sterkte van het geluid in verreweg de meeste gevallen wordt weergegeven, de dB heeft namelijk een direct verband met de menselijke waarneming.

Van 0 tot 70 db is eigenlijk in het gehoor nauwelijks een waarneembaar geluidverschil, dit kun je zien als 0 db van totale stilte tot 70db van bijv. het ritselen van wat bladeren.. 70 db is dus nog steeds niet hard.

Hoe hoger je in de db’s komt, hoe sneller het geluidsverschil wordt waargenomen door het menselijk oor. Daarom hoor je na de 95 db al per3 db extra wel een fors verschil in geluidniveau terwijl van 0 tot 70 nauwelijks waarneembaar is.

Als we praten over 95db dan hebben we het over een geluidsterkte die al wordt geproduceerd door een grote groep pratende/lachende mensen, 95db lijkt dus veel maar dat is het zeker niet. Met 95db praten we In muziek termen dan ook over achtergrond of beginnende voorgrond muziek.

De stap van 95 naar 100 db is dus van achtergrondmuziek (95db) tot luide muziek (100 db)

Een voorbeeld:
In een druk restaurant zullen de geluidswaardes liggen tussen de 90 en de 95 db. Als we in de feest stemming komen en de muziek mag harder dan praat je over waardes tussen de 97 en 100 db. Je ziet dus dat het nu kleine stapjes zijn die een groot geluidsverschil betekenen.

Als we dus praten over die 95db dan kan daar best een feestje mee gemaakt worden maar zullen de gasten niet door de muziek opgezweept worden  omdat deze niet op de voorgrond aanwezig is.

Vanaf 97 db kan dit wel, het is dan nog steeds niet luid maar de gasten zullen wel het opzwepende gevoel krijgen door de muziek en achter in een zaal kan dan nog steeds een goed gesprek worden gevoerd.

Vanaf 100 db praten we over harde muziek, als voorbeeld geven we een feestcafe waar de muziek lekker hard aan staat.

Alles wat harder gaat dan 100 db is zeer luide muziek en buiten dat dit als irritant kan worden ervaren zou het ook tot gehoorschade kunnen lijden, deze volumes worden veelal gehaald in bijvoorbeeld de Skihut in R.dam, discotheken en rock concerten. Veelal heeft men als gevolg dan ook flink last van oor suizen.

Ons advies is informeer voor je een feestlocatie boekt welke geluidrestricties ze hanteren. Uit ervaring weten wij (pary fever entertainment) dat dit niet standaard van te voren door iedere feestlocatie wordt vermeld.

Als de locatie eenmaal is geboekt en je komt er pas later achter dat er tot 95 wordt gehanteerd dan kan je niet eenvoudig het contract laten ontbinden (zonder kosten) en dan zou de muziek op je feest wel eens een flinke tegenvaller kunnen zijn terwijl de band of de dj verder wel prima zijn werk doet, maar ze mogen gewoonweg niet harder spelen/draaien.