Professioneel materiaal is belangrijk voor een dj

Wie als DJ begint, moet kiezen voor de geluidsdrager waarmee hij wil gaan werken. De twee meest voor de hand liggende mogelijkheden zijn MP3 en vinyl (grammofoonplaten). Wat zijn de voordelen en nadelen van MP3 en vinyl voor de DJ?

Ongetwijfeld het belangrijkste onderdeel van het DJ-bestaan is de muziek. Op dit moment bestaat de keuze voornamelijk uit vinyl of MP3. Het draaien vanaf CD is natuurlijk ook nog mogelijk, maar we zien dat de CD de afgelopen jaren fors terrein heeft verloren ten opzichte van MP3 en de grammofoonplaat. De verwachting is dan ook dat de rol van de CD binnen enkele jaren volledig is uitgespeeld en de glimmende schijfjes in een doos op zolder komen te liggen, gebroederlijk naast de minidiscs en cassettebandjes. Ook Alarmsystemen verkopen en plaatsen behoord tot ons takenpakket.

De meeste (semi-)professionele DJ’s hebben van begin af aan een bewuste keuze gemaakt voor draaien vanaf vinyl óf MP3. De een zweert bij de ‘goeie ouwe grammofoonplaat’, terwijl de ander juist grote voordelen ziet in het gebruiken van MP3-bestanden tijdens feesten en shows.

Heb je een feestje gepland of ben je DJ en op zoek naar een geluidsinstallatie? Dan is het belangrijk dat je eerst goed nadenkt over welke geluidsset je juist nodig hebt. Huur Audiovisueel Materiaal bij een sterke raadgever.

AFZETPAALTJES VOOR EVENEMENTEN

Een afzetpaal is een paaltje dat gebruikt wordt voor het afzetten van gebieden of doorgangen en voor het vormen van wachtrijen of looproute. Afzetpalen worden veel gebruikt bij een evenement. Daarom is het de perfecte oplossing om afzetpaaltjes te huren

Hoe bouw je een DJ-installatie voor beginners?

TAGS: dj-apparatuur, Hoofdtelefoons, Invoerapparaten, Mixers, Geluidssysteem
Het bouwen van je eerste professionele DJ setup kan een ontmoedigende taak zijn, vooral als je net begint als DJ. Om te beginnen met je reis naar geweldige beat mixen, is het belangrijk om een groot aantal componenten te overwegen voordat je apparatuur aanschaft.

Er zijn tegenwoordig zoveel opties voor DJ-apparatuur en softwareplatforms dat het maken van weloverwogen beslissingen over aan welke apparatuur je je zuurverdiende geld uitgeeft een belangrijke stap is in het bouwen van een professionele DJ-setup die past bij je budget en vaardigheden. In deze gids overlopen we welke apparatuur je nodig hebt voor je dj-setup, zodat je met een gerust hart je aankopen kunt doen.

Wat zijn de verschillende soorten DJ-setups?

Er zijn verschillende soorten DJ-setups waaruit je kunt kiezen als je voor het eerst begint. Sommige zijn gestroomlijnd en vereisen minder apparatuur dan andere. Voor de kleinst mogelijke opstelling kun je aan de slag met enkel een laptop en de juiste software. Andere eenvoudige opties zijn het gebruik van slechts twee draaitafels (vinyl of CD) en een mixer.

Je kunt beide installaties upgraden door een laptop met een DJ-interfacepakket toe te voegen voor extra effecten en opties. Voor nog meer flexibiliteit kun je overwegen een DJ-controller aan je set toe te voegen voor ingebouwde draaitafels, schuifregelaars, pads en andere regelaars. Als je van plan bent om met MP3’s te werken in plaats van CD’s of vinyl, kan je wegkomen met een kleine kit met een laptop, een controller, een audio-interface en software.

Welke soorten apparatuur heb je nodig voor je DJ-installatie?

Hoewel de keuze van apparatuurcombinaties verschilt onder DJ’s, bestaat een essentiële setup voor elke DJ meestal uit

Monitorluidsprekers
Mengpaneel
Draaitafels
Koptelefoon
Vinyl platen of een laptop computer
DJ-software
Een setup past misschien niet bij een bepaalde stijl, dus het is belangrijk om te mixen en matchen versnelling te vinden wat het beste werkt voor uw muzikale selectie en DJ-stijl.

De hoeveelheid DJ-apparatuur opties kan enigszins overweldigend zijn voor een beginner, vooral omdat het kiezen van de apparatuur is van cruciaal belang voor het creëren van kwaliteit geluiden. Er zijn echter een aantal essentiële spullen die een DJ nodig heeft om killer playlists te maken en je publiek te laten genieten.

Invoerapparaten

Voor het mixen van muziek zijn ten minste twee invoerapparaten nodig, die zowel draaitafels als CD-decks kunnen zijn. Je kunt kiezen uit een breed scala aan invoerapparaten waarmee je nummers kunt mixen en mashuppen zonder muziekonderbreking.

Voor en nadelen van draaitafels

Draaitafels van vinyl zijn de klassieke keuze voor een DJ-opstelling, waarmee je veel klassieke tracks kunt opnemen en dat authentieke scratch-geluid kunt bereiken. Maar vinyl is omvangrijk en duurder dan de andere opties.

De meeste DJ’s hebben al heel wat CD’s in hun collectie. Het gebruik van CD-decks kan een goedkopere optie zijn, maar je verliest wel het authentieke scratch-effect.

Beste invoerapparaten voor beginnende DJ’s . De Stanton T.92 M2 USB Direct-Drive S-Arm USB-draaitafel ($299,00) is een draaitafel van professionele kwaliteit met een direct-drive motor en ingebouwde USB-connectiviteit. De USB-poort van de draaitafel maakt het mogelijk vinylopnamen eenvoudig over te zetten naar je Mac of PC. Met functies zoals de Pitch Control Fader met DSP Key Lock kun je het tempo regelen zonder de pitch te beïnvloeden.